EIKENPROCESSIERUPS BESTRIJDEN

HET VOORKOMEN, WEREN EN BESTRIJDING VAN DE EIKENPROCESSIERUPS

Eikenprocessierups

Eikenprocessierups overlast bestrijden

De eikenboom is een prachtige boom en één van de meest voorkomende bomen in Nederland. In de laatste jaren is de boom echter niet meer zo geliefd, omdat de eikenprocessierups zich erin schuilhoudt. De rupsen vervellen wel vijf keer, dit gebeurt in de periode van begin Mei tot eind Augustus. De eikenprocessierups komt oorspronkelijk uit Midden en Zuid-Europa. De eikenprocessierups(vlinder) heeft zich, vermoedelijk onder invloed van klimaatsverandering, ook in ons land weten te vestigen. Droge winters zorgen voor gemakkelijkere overwintering van de eitjes en de droge, warme zomers stimuleren de ontwikkeling van de rupsen.

Sinds enkele jaren ontwikkelen de rupsen zich in Nederland regelmatig in zulke grote hoeveelheden dat van een plaag kan worden gesproken. Kaal gevreten eikenbomen en ernstige jeukhinder bij spelende kinderen of omwonenden zijn de meest bekende gevolgen.

eikenprocessierups aka EPR bestrijden

De eikenprocessierups, ook wel EPR genoemd is een kleine rups die uitgroeit tot een eikenprocessievlinder, deze behoord tot de familie van de nachtvlinder. De naam zeg het al, het leefgebied van deze rups bestaat uit streken waar eikenbomen groeien. De rups is behaard en een deel van de beharing bestaat uit genoemde brandharen. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen vervelende maar ook ernstige gevolgen hebben zoals;

  • Ontstekingsreacties aan de huid, ogen en slijmvliezen.
  • Ontstekingsreactie aan de ogen kan blindheid als gevolg hebben.
  • In hevige gevallen een anafylactische shock.
  • Ook huisdieren kunnen nadelige gevolgen ondervinden van brandharen.

Ons dringende advies is dan ook, wanneer u een eikenprocessierups nest ziet, blijft u dan uit de buurt en meld deze bij uw gemeentelijke meldpunt. Mocht u last hebben van een eikenprocessierupsnest in een eikenboom op uw eigen terrein kunt u ten aller tijden contact met ons opnemen. Wij bestrijden effectief de eikenprocessierups.

De levenscyclus van de eikenprocessierups bestaat uit vier stadia, beginnend bij een eitje. Zodra het eitje uitkomt, komt de rups tevoorschijn. De rups zal dan vijfmaal vervellen voordat deze in het verpoppingsstadia komt. Na de 3de vervelling heeft de eikenprocessierups zijn brandharen ontwikkeld. Wanneer de vervelling is afgerond gaat de rups zich verzamelen om te nestelen.

De rups start de bouw van hun nest door middel van spinsels op bijvoorbeeld de stam, stamvoet, onder takken en onder takaanhechtingen van de boom. De spinsels aan de buitenzijde van het nest lijken op een witte nylonkous. Wanneer de rups zich in het nest bevindt start de verpopping tot nachtvlinder. Wanneer dit volbracht is begint het hele proces opnieuw.

Onze werkwijze bij eikenprocessierupsbestrijding

De preventieve bestrijding wordt uitgevoerd doormiddel van de bomen in te spuiten met nematoden (dit gebeurt in de eerste 2 weken van april aangezien dan de eerste rupsen uitkomen). De curatieve bestrijding voeren we uit doormiddel van het opzuigen van de rupsen met een speciaal daarvoor bedoelde stofzuiger. Dit wordt ten aller tijde gedaan met de daarvoor speciaal bedoelde beschermende kleding. Komt u toch in aanraking met de brandharen? Ga dan niet krabben, maar verwijder de haartje met ducktape. Spoel u ogen uit met water en was uw kleding op minimaal 60 graden.

CONTACT

Hulp nodig met het bestrijden of de preventie van ongedierte?

Vul het contactformulier van de website in en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen. Als u per direct hulp nodig hebt in het bestrijden van ongedierte, neem dan telefonisch contact op via onderstaand nummer.

    Industrieweg 124, 2254 AE Voorschoten

   +31 (0)71 2040883

   info@adwik.nl

AFSPRAAK

Maak een afspraak of vraag een vrijblijvende offerte aan

Voorkom (verdere)schade aan uw eigendom en vraag vandaag nog een gratis en vrijblijvende offerte aan. ADWIK is krachtig in de preventie en bestrijding van ongedierte. Wij doen alles wat we kunnen, om uw probleem grondig en deskundig te verhelpen.

Plan een afspraak

Professioneel en deskundig eikenprocessierups bestrijden

ADWIK-ongediertebestrijding is gespecialiseerd in het bestrijden van eikenprocessierups. Het deskundig uitvoeren van ongediertebestrijding kan alleen met de juiste certificaten. ADWIK wering, preventie en ongediertebestrijding beschikt over certificaten voor de bestrijding van ongedierte, zoals plaagdieren en hout-aantastende insecten. Wij werken ook volgens de regelgeving van IPM (Integrated Pest Management).

Het is van groot belang dat de nesten van de eikenprocessierups, zowel oude als nieuwe, volledig verwijderd worden. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen zich namelijk ook in de oude nesten bevinden. De eikenprocessierups kan per rups zo’n 700.000 brandharen hebben die wel zes tot acht jaar actief kunnen blijven.

Het verwijderen van de eikenprocessierups wordt echt afgeraden. ADWIK doet dit op een professionele manier en gebruikt hiervoor speciaal beschermende kleding en materialen en zelfs dat biedt geen 100% zekerheid.

Duurzaam & voordelig eikenprocessierups bestrijden

Waarom u kiest voor ADWIK eikenprocessierupsbestrijding

De manier waarop ADWIK de bestrijding tegen knaagdieren aangaat, is zo min mogelijk belastend voor het milieu. Onze visie en service vertaald zich dan ook naar: Het bieden van duurzame oplossingen, zowel curatief als preventief, om ongedierte en plaagdieren efficient en effectief te bestrijden. Voor een modern groeiend bedrijf is dit niet alleen verantwoord ondernemen, maar is voor de klant ook duurzaam en voordelig.

Preventie en weren tegen eikenprocessierups overlast

Binnen uw bedrijf kan ongedierte vaak grote (imago)schade aanrichten en nadelige gevolgen hebben. Bedrijven die werken met voeding hebben vaak structureel overlast. Door aaneenschakeling van wering, advies, regelmatige inspectie en detectie wordt transitie vroegtijdig gesignaleerd en kunnen problemen voorkomen worden. Structureel overlast van (knaag)plaagdieren en/of ongedierte vanwege de aard of activiteiten van uw bedrijf? Pak u voordeel met periodieke preventieve controles en bestrijding. Lees meer

Gratis en vrijblijvend!
mier
mier